Cum să folosești tehnologia pentru a dormi ca un bebeluș

de: Andrada Bonea
05 04. 2015

O zi după o noapte fără somn e o zi compromisă. Ești nervos, nu te poți concentra, memoria nu îți funcționează cum ar trebui, iar lista poate continua. Pe termen lung, lipsa de somn poate duce la depresie, diabet, hipertensiune și obezitate. Din fericire, tehnologia are câteva variante ajutătoare și pentru această problemă.

Gadgeturi care reglează somnul

Se estimează că piața gadgeturilor care monitorizează somnul va ajunge la 125 de milioane de dolari în 2017. De exemplu, Sense arată ca un obiect decorativ și are funcția de a monitoriza condițiile ambientale, indicându-le pe cele optime pentru un somn cu adevărat odihnitor. De asemenea, calculează momentul oportun de trezire, declanşând o alarmă atunci când se încheie un ciclu de somn suficient pentru utilizator, pentru a evita somnolenţa matinală.

Dezvoltatorii acestui gadget au pus la punct şi o aplicaţie de control prin smartphone, compatibilă cu sistemele de operare iOS şi Android. Cu ajutorul altui dispozitiv de mici dimensiuni numită Sleep Pill, asemănătoare cu o broşă care se prinde de pernă, Sense primeşte şi interpretează datele despre somnul utilizatorului. Astfel, stabilește un mic raport: numărul de ore dormite, intervalul de somn, recomandări. Este valabil pentru comandă în avans pe Kickstarter, la prețul de 99$.

Alte dispozitive asemănătoare și deja disponibile pe piață sunt Beddit, care poate fi achiziționat pentru 149$, și SleepRate, care costă 100$.

Aplicații pentru smartphone 

Dacă nu vrei să te complici cu dispozitive speciale, nu uita că ai deja unul care poate funcționa la fel de bine: smartphone-ul tău. Există destul de multe aplicații care, cu ajutorul senzorilor telefonului, îți pot înregistra destul de precis somnul. Tot ce trebuie să faci este să pui telefonul lângă pernă și să îl lași să își facă treaba.

Câteva dintre cele mai populare sunt Sleep Better, gratuit și disponibil pentru Android și iOS, SleepBot, gratuit de asemenea și Sleep Cycle Alarm, care costă un dolar.

Sleep Better include un jurnal cu ajutorul căruia ții evidența factorilor care îți influențează somnul, cum ar fi dieta, sportul, sau chiar și visele.

Pe lângă monitorizarea clasică a somnului, SleepBot înregistrează sunetele din încăpere. Astfel, aplicația este utilă pentru a depista eventuale probleme respiratorii sau sunete care ți-ar putea afecta somnul,

Sleep Cycle Alarm este perfect în cazul în care ai un somn bun în general, dar ai probleme cu trezitul la timp. Are funcția de a stabili momentul oportun pentru trezire și are multe alarme încorporate.

Salteaua care promite un somn perfect

În curând, e posibil să avem toate aceste funcții incluse într-o saltea. Sleep Number îți permite să stabilești cât de tare sau moale vrei să fie salteaua. Dacă persoana cu care împarți patul are alte preferințe, salteaua are o funcție prin care poți avea setări diferite pentru partea ta și a lui/ei.

Salteaua este căptușită cu senzori care calculează rata bătăilor inimii, ritmul respirator și mișcările pe care le faci atunci când dormi. De asemenea, vine la pachet cu SleepIQ, care păstrează un jurnal al dietei, exercițiilor fizice și al tuturor elementelor care îți influențează somnul. O altă funcție interesantă este cea de monitorizare a somnului partenerului, stabilind astfel modul în care vă afectați unul altuia somnul. Prețul unei saltele pornește de la 1000 de dolari.

În cazul în care nu vrei să faci o astfel de investiție, o altă variantă ar fi Luna, o husă pentru saltea cu senzori care, odată atașată de saltea, îți ține evidența ciclului de somn, pulsului și mai are o funcție interesantă: îți permite să reglezi temperatura pentru două zone, astfel încât și tu, și partenerul să puteți dormi comod. Poate să îți memoreze obieceiurile, astfel încât să înceapă să ajusteze temperatura atunci când se apropie ora ta obișnuită de culcare. Poate fi controlată prin smartphone și este valabilă pentru comandă în avans, începând de la 235$.